Korekcija nosa

Korekcija nosa

Svako od nas ima različite crte lica koje nas čine unikatnim i drugačijem od bilo koga drugog. Za razliku od ostalih delova tela, jedino lice izražava našu ličnost, naše trenutno raspoloženje i emocije. Samim tim jako je bitno, da na kraju dana, budemo zadovoljni našim izgledom lica i da kada se pogledamo u ogledalo vidimo najlepšu i najbolju verziju sebe.

Kako se u središnjem delu nalazi nos, moramo napomenuti da je on jedan od najbitnijih delova, koju ljudi prvo zapaze kada ugledaju nekoga, posebno ukoliko nije u skladu sa ostatkom lica.
Današnjica je ispunjena ljudima koji nisu zadovoljni izgledom svog nosa, koji svakodnevno razmišljaju o njegovoj promeni, kako bi izgledao da je malo drugačiji, malo manji, malo veći ili ljudima sa deformitetima koji im izazivaju zdravstvene probleme.

Tako da možemo reći da pored estetskog (Rinoplastika), operacija nosa ima i svoj funkcionalni aspekt u smislu poboljšanja disanja (Septorinolastika). Takođe, operacija nosa važi za jednu od najzahtevnijih i najsloženijih estetskih operacija, ali i za jedan od najpopularnijih zahvata.

Kako izgleda postupak operacije nosa?

Operacija nosa se izvodi u opštoj anesteziji. Koliko će sama procedura trajati zavisi od složenosti zahvata (najčešće oko 6 sati).

Postoje dve osnovne hirurške metode:

  1. Zatvorena – svi rezovi se izvode unutar nosne šupljine, tako da spoljašnjih ožiljaka uopšte nema.
  2. Otvorena – postoji kratki rez dužine oko 5mm na vertikalnom delu između nosnih otvora (kolumeli), ali i on je praktično nevidljiv nakon zarastanja. Otvorena metoda se preporučuje kod opsežnijih radova na vrhu nosa, kod asimetrija, kao i kod sekundarnih i tercijarnih rinoplastika i svih onih slučajeva gde je potrebna transplatacija hrskavice.

Na kraju intervencije postavljaju se tamponi u nosne hodnike, a na nos se postavlja kompresivna maska. Pacijent ostaje u bolnici jedan dan. Tamponi se uklanjaju nakon 3-7 dana, a kompresivna maska se skida nakon 7-8 dana.

Oporavak

Oporavak zavisi od složenosti hirurške intervencije i zavisi od osobe do osobe. Nakon operacije javlja se otok koji je u početku jasno uočljiv, ali se vremenom povlači. Prvih dana nakon operacije onemogućeno je disanje kroz nos zbog tampona koji se nalaze u nosnim hodnicima.

Pacijentima se preporučuje da spavaju na visokom uzglavlju kako bi smanjili otoke. Pored otoka, mogu se javiti modrice, crvenilo, kao i sledeće tegobe: prolazna glavobolja, pojačano sušenje usana, oslabljeno čulo mirisa i utrnulost. Naravno, potrebno je konsultovati se sa hirurgom koji je izvršio operaciju, kako bi Vas uputio na sledeće korake koji se tiču pravih lekova za suzbijanje bolova, načinu pranja kose, načinu spavanja…

Najveći deo otoka i modrica se povlači unutar 2 do 3 nedelje i nakon tog perioda pacijent se može vratiti na posao. Ne preporučujemo teže fizičke aktivnosti u trajanju od mesec dana (teretana, džoging, fitness, plivanje i ostalo). Takođe, trebalo bi izbegavati duvanje nosa i naglog povlačenja garderobe preko nosa, kako ne bi došlo do krvarenja. Nošenje naočara za sunce bi trebalo izbegavati u narednih mesec dana nakon zahvata.

Tokom perioda oporavka, dok je nos i dalje otečen, dok su modrice prisutne, pacijentu je ponekad teško da dočeka trenutak kada će konačno dobiti željeni izgled svog nosa. Zarastanje nosa je spor proces, ali on iz dana u dan sve više zarasta i izgleda sve bolje. Nakon nekoliko nedelja on će početi da poprima svoj pravi oblik, dok definitivni rezultati se mogu očekivati tek nakon 6-12 meseci. Prilikom zarastanja, veoma je važno pacijentu pružiti podršku.

Komplikacije

Kao i kod svake operacije, moguća je pojava određenih komplikacija koje se odnose na rizik od krvarenja, alergijske reakcije na anestetik, infekcije. Moguće je javljanje i promene boje kože, otoka i bola nosa koji traje duže nego što bi inače trebalo, nastanak ožiljka ili otvora u nosnoj pregradi.

Zato je veoma bitno, da pre početka same procedure, detaljno obavite razgovor sa odabranim hirurgom koji će biti upoznat sa Vašim alergijama, kao i o kompletnom zdravstvenom stanju.

Preporuka

Nekoliko nedelja pre i posle operacije preporučujemo prekidanje pušenja. Važno je znati da i mi sami velikom merom možemo uticati na proces oporavka. Ukoliko je pacijent pušač, nikotin koji se nalazi u organizmu utiče na vreme oporavka tako što ga produžava i slabi krvne sudove koji takođe usporavaju process oporavka.

Kada je hrana u pitanju, potrebno je izbegavati one namirnice koje nepovoljno utiču na krvni pritisak i alkoholna pića. Najbolje bi bilo kada bi Vaša ishrana bila propraćena unosom raznovrsnih proteina i vitamina koji ubrzavaju proces regeneracije.

Napomena

Svako lice je drugačije i svaki nos je drugačiji, pa je stoga jasno da će i svaka operacija nosa biti uvek drugačija. Jedan te isti nos, makar bio i savršen, na različitim licima neće uvek delovati dobro. Ovde je zato izuzetno važno da se pri planiranju operacije nos uvek posmatra kao deo čitavog lica, a ne kao izolovana celina.

Za ovu operaciju potrebno je da je osoba napunila 18 godina, jer se tada sa sigurnošću može smatrati da su završeni rast i razvoj koštano-hrskavičavih struktura nosa i lica. Ukoliko postoje tegobe u smislu otežanog disanja ili ako je postojala neka prethodna povreda nosa, neophodno je uraditi RTG snimak nosnih kostiju i nosne pregrade. Sklonost alergijskim reakcijama (alergijski rinitis) takođe se mora evidentirati, kao i eventualne prethodne operacije i povrede.

Jako je važno da se dobro razumeju želje i očekivanja svakog pacijenta, i u tom smislu korisno je i poželjno da se zajedno razgledaju i komentarišu fotografije nosa različitih poznatih ili nepoznatih ličnosti koje se pacijentu dopadaju.

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

    Radno vreme kontakt centra:

    Pon – Sub  10:00 – 18:00