Korekcija očnih kapaka

Korekcija očnih kapaka

Kada je reč o starenju, to je zasigurno proces koji se ne može sprečiti, ali možemo sakriti efekte koji su uzrokovani povećanjem naših godina! Zapravo, mi sami igramo veliku ulogu kada je ova tema u pitanju. Prvi znaci starenja ne moraju imati nikakve povezanosti sa godinama, čak su često indikator našeg zdravog ili nezdravog načina života.

Stres, loša ishrana, izbegavanje zaštitnih faktora tokom letnjih meseci (a i tokom ostalih meseci), loš ritam spavanja, iscrpljujuć posao su samo jedni od faktora koji utiču na naš organizam, a samim tim i naše celokupno zdravlje i izgled. Svi oni zajedno ostavljaju tragove. Na našem licu prvi znaci starenja se pojavljuju onda kada se u organizmu smanjuje količina elastina i kolagena koja u proseku opada 1% godišnje.

Jedan od najčešćih posledica nezdravih navika, starenja, gubljenja elastičnosti i kolagena jesu spušteni kapci. Nije ni čudo, s obzirom da je deo kože oko očiju jedan od najosetljivijih, jer je ona tu najtanja. Takođe, postoje i drugi uzročnici kao što su genetika, gravitacija, različite povrede…

Stanje, izgled gornjih i donjih kapaka veoma bitno, možemo reći i suštinski, utiče na izgled očiju, a samim tim i na celokupan izgled lica. Opušteni gornji kapci, kao i naduveni ili udubljeni i tamno prebojeni donji kapci daju očima i licu umoran, ponekad tužan i stariji izgled.

Pored estetskog, mogu se javiti i funkcionalni problemi u slučaju nagomilavanja kože na gornjim kapcima. Problemi koji se javljaju tada vezani su za sužavanje vidnog polja i povremenih glavobolja.

Gornji kapci su anatomski, funkcionalno i estetski u bliskoj vezi sa obrvama pa i celim čelom, a donji kapci se, s druge strane, nadovezuju na središnji deo lica, predeo jagodica i obraza, pa je stoga uvek potrebno razmotriti i stanje ovih regija, i mogućnosti njihovih eventualnih korekcija, kako bi se postiglo optimalno poboljšanje izgleda.

Nakon što smo uvideli značaj i uticaj izgleda naših očnih kapaka, možemo reći da je jedan od načina za podmlađivanje (ili rešavanja zdravstvenih problema) blefaroplastika tj. korekcija očnih kapaka.

Kako izgleda postupak korekcije očnih kapaka?

Postupak korekcije gornjih i donjih kapaka mogu se vršiti zajedno ili odvojeno. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, uz eventualnu intravensku sedaciju, ali može biti i u opštoj. Jedna od prednosti lokalne anestezije je mogućnost saradnje sa pacijentom, kao i očuvan tonus muskulature, što omogućava dodatnu preciznost u radu.

Hirurška korekcija podrazumeva korekciju kože, mišića i masnog tkiva (tzv. masnih jastučića), kako na gornjim tako i na donjim kapcima. Kroz rez na gornjim kapcima može se takođe podići i stabilizovati položaj obrva, a kroz rez na donjim može se popraviti položaj središnjeg dela lica. Rezovi koji se rade na gornjim kapcima nalaze se u visini prevoja.

Na donjem kapku rez se nalazi ispod trepavica, a masno tkivo se uklanja sa unutrašnje strane kapka, pa ne ostaje spoljašnji ožiljak. Operacija na kapcima smatra se za operaciju koja zahteva veliku preciznost, kao i pažljivo i štedljivo rukovanje tkivima. Milimetar manje ili više odstranjene kože može dovesti do nezadovoljavajućeg rezultata ili komplikacija.

Oporavak

Sama procedura oporavka je jednostavnija i kraća u odnosu na neke druge vrste operacija. Pacijent najčešće može napustiti bolnicu isti dan ili dan nakon operacije. Nakon operacije javljaju se otoci, podlivi koji mogu biti različitog stepena, suzenje oka.

Veoma je važno da se dobro odmorite nekoliko dana nakon operacije kapaka. Ukoliko bol i oticanje budu prisutni, moguće je da će Vam lekar preporučiti da uzimate određene lekove protiv bolova. Prisutnost simptoma može trajati od nedelju do dve.

Konci se skidaju nakon 5 – 7 dana. Rezovi na kapcima veoma dobro zarastaju, tako da je linijski ožiljak na donjem kapku posle izvesnog vremena praktično potpuno nevidljiv, a na gornjem kapku se rez nalazi u prirodnom naboru i takođe je skriven.

Tokom oporavka nije potrebno držati oči prekrivene, ali postoji mogućnost da budete poslati kući sa gazom preko očiju kako bi se tretirano područje zaštitilo.

Definitivni rezultati se procenjuju i ispoljavaju nakon nekoliko meseci.

Komplikacije

Pored standardnih otoka i podliva koji brzo prolaze, u retkim situacijama može doći do nemogućnosti potpunog zatvaranja kapka i prolaznog suzenja oka. Ovakva vrsta zahvata obično sa sobom nosi rizik od krvarenja, modrica ili infekcije.

Preporuke

Prvih 48h nakon operacije poštedite Vaše oči od umora. To znači da nema čitanja, gledanja TV i upotrebe mobilnog telefona. Prilikom izlaženja nosite tamne naočare koje će Vas štititi od UV zraka. Kako se konci skidaju od 5 do 7 dana nakon operacije, moguće je da par dana od njihovog skidanja koristite blagu šminku.

Bilo bi poželjno da, umesto stare, koristite novu, neotpakovanu šminku kako bi sprečili potencijalni nastanak infekcija. Dve nedelje nakon operacije zabranjeno je nošenje tj. korišćenje kontaktnih sočiva. Što se fizičkih aktivnosti tiče, one se ne preporučuju do mesec dana nakon zahvata. Pacijentu će se prepisati adekvatni kozmetički preparati za tretman ožiljaka odmah nakon skidanja konca.

Napomena

S obzirom da se operacija najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji i nema nekih posebnih priprema, ali je ponekad neophodno učiniti prethodni pregled očnog lekara, kao i isključiti eventualna oboljenja koja su povezana sa oticanjem i drugim promenama na kapcima (bubrežna oboljenja, hormonski poremecaji i dr).

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

    Radno vreme kontakt centra:

    Pon – Sub  10:00 – 18:00