Podizanje grudi

Podizanje grudi

Razlozi zbog kojih dolazi do opuštanja grudi su mnogobrojni. U zavisnosti od uzročnika ovaj problem se može različito manifestovati. Opuštanje grudi može se dogoditi u različitim godinama, pa možemo reći da ono nije rezervisano samo sa starije žene, ili za žene koje imaju velike grudi.

Jedan od glavnih uzročnika spuštanja grudi je dejstvo sile gravitacije, koja ih vuče ka zemlji. U ostale uzročnike spada ženino mršavljenje nakon porođaja ili dojenja. Naravno, tu su i naše godine koje itekako utiču na celo naše telo, pa tako i na naše grudi.

Postoje dva osnovna faktora od kojih opuštenost grudi zavisi, a oni su:

 1. Težina grudi koja ih vuče nadole – ovo nije uvek povezano sa veličinom, jer male grudi mogu biti relativno teške, a velike relativno lagane
 2. Kvaliteta kože – njene debljine, elastičnosti, rastegljivosti

Pored dva osnovna postoje i dodatni faktori koje smo naveli na početku teksta. Kada je nošenje brushaltera u pitanju, smatra se da na mali udeo ima i to da li žena ima običaj da stalno nosi brushalter ili ga ne nosi uopšte.

Grudi nakon dojenja na različite načine mogu promeniti oblik i veličinu. Moguć je jedan od tri ishoda:

 • Grudi se povećavaju, ali se nakon prestanka dojenja vraćaju u prvobitno stanje
 • Grudi se povećavaju, ali se nakon prestanka dojenja smanje i opuste
 • Grudi se povećavaju i ne vraćaju se u prvobitno stanje, nego takve ostaju

Opuštene grudi koriguju se, to jest podižu i preoblikuju operacijom koja se zove Mastopexia (podizanje grudi, zatezanje grudi, suspenzija, breast – lifting). Fenomen opuštanja dojki je zapravo postepeni proces spuštanja tkiva dojke niz zid grudnog koša, koji je praćen istezanjem kože i vidljivim spuštanjem bradavica.

Ovo se naziva ”Ptoza dojke” (ptosis) i može se javiti i kod velikih i kod malih grudi. Vremenom ovo spuštanje dovodi do promene ne samo njihovog položaja, već i oblika i veličine. Gornji pol dojke postepeno postaje “prazan” to jest zaravnjen ili udubljen, a bradavica zauzme nizak položaj u predelu donjeg pola dojke.

Razlikuju se osnovna 3 tipa spuštenih grudi:

 1. Ptoza sa hipertofijom žlezde – velike i spuštene grudi
 2. Ptoza sa atrofijom žlezde – male, spuštene i “ispražnjene” grudi
 3. Ptoza sa normalnom ili blago uvećanom žlezdom

Kako izgleda postupak podizanja grudi?

Pre početka same procedure, pored standardnih analiza koje je potrebno uraditi, preporučuje se i ultrazvučni pregled grudi ili mamografija. Hirurg je taj koji će ustanoviti stepen opuštenosti dojki, položaj bradavica, da li postoji prisutnost asimetrije, stanje istegnutosti kože, njen kvalitet, prisustvo strija, veličinu, oblik dojke, odnos tkiva, oblik i širinu grudnog koša i zapravo izgled cele telesne figure.

Pacijentu je potrebno objasniti koje su to različite varijante operacije i potrebno je da hirurg predloži onu varijantu za koju smatra da je najbolja za njega i njegovo stanje.

Mogućnosti su sledeće:

Podizanje grudi bez dodatnog smanjivanja ili uvećanja – kod ove varijante postoji mogućnost da, nakon intervencije grudi vizualno izgledaju manje, iako nisu smanjivane.

Podizanje grudi sa istovremenim uvećanjem – kod grudi koji su spuštene, ponekad se zahteva da se pored podizanja učini i njihovo uvećanje pomoću silikonskih implantata radi boljeg izgleda gornjeg pola dojke.

Podizanje grudi sa istovremenim smanjivanjem – glavni cilj kod velikih, spuštenih i teških grudi jeste smanjivanje grudi

Nakon svih urađenih analiza i pregleda hirurga, može se početi sa samim postupkom podizanja grudi. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između 2 do 4 sata.

Postoji veliki broj različitih hirurških tehnika, ali osnovne su zapravo sledeće tri:

 1. Tehnika sa rezom u obliku “sidra” (obrnuto T)
 2. Vertikalna tehnika
 3. Periareolarna tehnika zatezanja grudi

Nijedna od ovih tehnika ne može i ne treba da se primenjuje, već je na hirurgu da za svaki pojedini slučaj proceni i primeni onu tehniku koja je adekvatna i koja će dati najoptimalniji rezultat.

Uzimaju se u obzir prvenstveno kvalitet i količina tkiva same dojke, kako žlezdanog tako i masnog, kvalitet i stanje kože, kao i položaj bradavice. Tokom operacije odstranjuje se višak kože, reponira se tkivo dojke i bradavice se podižu u željeni položaj.

Oporavak

Zadržavanje pacijenta u bolnici, nakon operacije, nije duže od jednog ili dva dana. Par dana osetićete bol i zatezanje, ali uz pomoć odgovarajućih analgetika prepisanih od strane hirurga bolovi će se smanjiti. Dojke su u manjoj ili većoj meri otečene, napete, tvrde, a ponekad je moguća i pojava modrica.

Ponekad je izgled dojke u početku neprirodan, ali tokom vremena on zadobija željeni oblik. Nakon dve nedelje na red dolazi i skidanje konaca. Prve četiri nedelje nakon zahvata potrebno je nositi posebne grudnjake koji će pružiti komfor Vašim grudima.

Teže fizičke aktivnosti, nošenje tereta i bavljenje sportom su zabranjeni u roku od mesec dana, a nekada i duže. Oporavak kod nekih pacijenata ide brže, a kod drugih sporije, i to nije uvek moguće predvideti.

Komplikacije

Kao i svaka druga hirurška intervencija i podizanje grudi nosi određeni rizik od komplikacija. Pored neželjenih reakcija na anesteziju, postoje i komplikacije koje su direktno vezane za operaciju.

Od komplikacija moguće su: proširenje i zadebljanje ožiljaka, prolazni gubitak senzibiliteta, nekroza, asimetrija, infekcija. Mogućnost dojenja je najčešće očuvana, ali se to ne može garantovati.

Pored navedenog, postoji i rizik nastanka krvarenja i hematoma, infekcije i alergijske reakcije na hirurški materijal ili flaster koji se upotrebljava tokom operacije.

Preporuka

Potrebno je znati da, da ukoliko želite da zadovoljstvo novim imidžom raste, i Vi sami možete uticati na dobijanje najboljih rezultata ikada. Na održavanje grudi i njihovo pravilno negovanje možete uticati tako što ćete se aktivno baviti fizičkim aktivnostima i održavati telesnu težinu tokom godina. Takođe, potrebno je voditi zdrav način života (balansirana ishrana sa različitim vrstama namirnica i različitim izvorima proteina i ugljenih hidrata).

Konačni rezultati će se pojaviti u narednih nekoliko meseci, dok će rezultati biti dugotrajni. Vremenom, grudi mogu nastaviti da se menjaju zbog starenja i gravitacije.

Napomena

Ožiljci blede i omekšavaju postepeno i može se reći da su estetski prihvatljivi, a po potrebi se i naknadno mogu korigovati radi još boljeg rezultata. Važno je pacijentu objasniti da rezultat operacije nije doživotan, jer procesi starenja, kao i sila zemljine teže i dalje nastavljaju da utiču na spuštanje.

Što se dojenja tiče, nakon operacije, ono je moguće. Međutim kada postoji ogromna količina viška kože, u izuzetno retkim slučajevima je neophodno ukloniti bradavicu i vratiti je tehnikom transplantacije. U ovim slučajevima, mogućnost dojenja je manje verovatna. Dakle, dojenje je u načelu moguće nakon ove procedure, ali nije zagarantovano obzirom da dosta faktora utiče na krajnji ishod.

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

  Radno vreme kontakt centra:

  Pon – Sub  10:00 – 18:00