Smanjivanje grudi

Smanjivanje grudi

Procentualno gledano, broj žena koji želi da poveća svoje grudi je daleko veći od onih koje se odlučuju da ih smanje. Međutim, ni broj žena koje se odluče na operaciju smanjivanja grudi nije mali. Ovaj zahvat, pored estetskih ciljeva ima i funkcionalne, budući da prevelike grudi usled njihove težine izazivaju niz komplikacija i da mogu izazvati neprijatnost i nesigurnost kod žena.

Broj problema i tegoba koje se javljaju, kod žena sa velikim grudima, su mnogobrojne. One se suočavaju sa bolovima u leđima, vratu, često imaju probleme pri disanju, iritaciju kože ispod dojki, spavanje na stomaku je gotovo nemoguće, kao i pronalaženje idealnih kupaćih ili brushaltera.

Bolovi su, iz godine u godinu, sve veći i neprijatniji, tako da se starije pacijentkinje odlučuju na operaciju sa željom da bolovi nestanu, dok su kod mlađih generacija estetski motivi u prvom planu.

Postoje različiti stručni termini za velike i krupne grudi koji se koriste shodno njihovoj gramaži. Ako se kao idealna masa jedne dojke smatra masa od 250g do 350g onda imamo sledeću podelu:

 1. Umerena hipertrofija – masa od 400g do 600g
 2. Velika hipetrofija – masa od 600g do 1000g
 3. Gigantomastia – masa preko 1,5kg
 4. Gigantomastia – masa preko 2,5kg

Hipertrofija se javlja i kod mladih i kod starijih osoba. Češća je kod mlađih i tada u pitanju mogu biti tri različita entiteta:

 1. Juvenilna (pubertetska) hipertrofija
 2. Razvojna hipetrofija povezana sa opštom gojaznošću
 3. Gestaciona (gravidna) hipetrofija

I kod starijih žena se javlja takozvana Adultna hipetrofija koja je povezana sa menstrualnim poremećajima ili menopauzom, a ponekad može biti i iz potpuno nepoznatih razloga.

Kako izgleda postupak smanjivanja grudi?

Sama operacija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji i shodno problematici, uglavnom traje između 2h do 4h. Pre početka cele procedure, preporučuje se da pored standardnih analiza (laboratorijske analize i pregled uz EKG) uradi i ultrazvučni pregled dojki ili mamografija.
Smanjivanje grudi predstavlja hiruršku intervenciju kojom se odstranjuju odreženi delovi žlezdanog i masnog tkiva dojke, kao i kože, sa ciljem da grudi budu manje, lakše, podignute i u celini bolje oblikovane.

Postoje tri različita načina kako se operaciji smanjivanja grudi može pristupiti, a pristup se bira na osnovnu potrebe pacijenta – položaja bradavice, viška kože, masnog tkiva, položaja žlezde. Tako imamo sledeće tehnike:

 1. Tehnika sa rezom u obliku “sidra” (obrnuto-T), koja podrazumeva da će definitivni ožiljak imati tri komponente: kružni deo oko areole, vertikalni deo na donjem polu dojke dužine 5 – 8cm i horizontalni deo u inframamarnoj brazdi dužine 5 – 10cm.
 2. Vertikalna tehnika, kao i Cirkumvertikalna, koja podrazumeva da će definitivni ožiljak imati samo prve dve komponente: kružni deo oko areole i vertikalni deo na donjem polu dojke.
 3. Periareolarna tehnika, koja podrazumeva da će definitivni ožiljak biti samo krug oko areole.

Na hirurgu je da proceni koju od ovih tehnika je potrebno primeniti, koja je adekvatna i koja će dati najbolje rezultate, jer ni jedna od njih se ne sme i ne bi trebalo da se primenjuje na svaki pojedini slučaj. Navedene tehnike se mogu kombinovati i sa liposukcijom u svrhu dobijanja najboljih rezultata, odnosno usisavanja preostalog viška masnog tkiva. Takođe, liposukcija, kao samostalna procedura, može značajno redukovati bolove kod pacijenata. U tim slučajevima period oporavka je znatno brži, a rezovi su skoro neprimetni.

Oporavak

Nakon što je operacija uspešno obavljena, grudi se obmotavaju specijalnim elastičnim zavojem i nosi se specijalni hirurški grudnjak (u periodu izmežu 4 do 6 nedelja). Par dana nakon zahvata normalna je pojava bolova, zatezanja i osećaja nelagodnosti u predelu grudi. Otok i podlivi su prisutni, najčešće dve nedelje nakon operacije. Tokom perioda oporavka bitno je veoma da se pacijent dobro odmori i da izbegava pokretanje rukama koliko god da je to moguće. Aktivnosti kao što su podizanje i nošenje tereta, savijanje, naprezanje, pa čak i vožnja automobila bi trebalo da budu znatno smanjene. Vežbe koje uključuju mišiće grudi su zabranjena prva tri meseca nakon operacije. Ukoliko bi spavali na stomaku tada bi dodatno vršili pritisak na grudi, tako da je potrebno spavati na boku ili na leđima.

Sam oporavak je individualan i on traje u proseku oko mesec dana, s tim da se većina pacijentkinja može vratiti normalnim dnevnim aktivnostima u roku od sedam dana nakon operacije.

Komplikacije

Dojke su u manjoj ili većoj meri otečene, napete i tvrđe, a mogu se javiti i modrice. Ponekad je izgled dojke u početku neprirodan, ali tokom vremena on zadobija željeni oblik. Koža oko rezova može na nekim mestima biti namreskana (takozvane “falte”), ali se i ona vremenom izravna.

U moguće komplikacije kada je smanjivanje grudi u pitanju spadaju otoci i modrice, prolazna hipersenzibilnost ili utrnulost, moguća asimetrija, kao i prolazna namreškanost oko bradavice koja se vremenom poravnava. Kao izrazito retke komplikacije mogu se javiti nekroza i gubitak mogućnosti dojenja.

Preporuka

Nevezano od uzroka nastanka, jedna od glavnih preporuka, kada je u pitanju operacija smanjivanja grudi jeste da se sačeka sa njom sve dok grudi ne postignu svoju punu veličinu. Takođe, ukoliko planirate proširenje porodice, najbolje bi bilo da se operacija obavi tek nakon trudnoće i prestanka dojenja.

Napomena

Postoje određeni slučajevi kada ne bi trebalo raditi operaciju smanjivanja grudi, a oni su:

 • Postojanje kožne bolesti u području planirane intervencije
 •  Prisustvo bilo kojeg tumora, koji je u aktivnoj fazi
 • Patologije krvi povezane sa poremećajem zgrušavanja krvi
 • Ukoliko je pacijentkinja planirala trudnoću i dojenje

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

  Radno vreme kontakt centra:

  Pon – Sub  10:00 – 18:00