Odluka o veličini grudi je apsolutno Vaša — uz savete stručnjaka

August 4, 2023 Odluka o veličini grudi je apsolutno Vaša — uz savete stručnjaka

Odluka o veličini grudi je apsolutno Vaša — uz savete stručnjaka

Gotovo svaka žena je u nekom trenutku pomislila kako bi želela da ima veće grudi. Kao tipičan simbol ženstvenosti, lepe i negovane ženske grudi veoma utiču na nivo samopouzdanja. Iz tog razloga, operacija povećanja grudi predstavlja jedan od najčešćih estetskih zahvata u celom svetu.

I pored toga što je ugrađivanje implantata u grudi već dugo jedna od najpopularnijih metoda estetske hirurgije, veoma je važno detaljno se informisati pre donošenja odluke o ovakvoj promeni i dobro razmisliti o željenoj veličini i obliku. U specijalističkoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju „Ribnikar” uvek vam je na raspolaganju doktor Vladislav Ribnikar i njegov stručni tim koje možete pitati sve što vas zanima i sa njima se konsultovati oko potencijalnih nedoumica.

Tokom razgovora sa izabranim doktorom estetske hirurgije uvidećete da se priprema za povećanje grudi oslanja na specifične parametre. Pored uobičajenih promera veličine grudi, doktor će izvršiti procenu o veličini implantata koji bi vam najviše odgovarali. Tom prilikom, naravno, treba razgovarati i o vašim očekivanjima, pri čemu se savetuje da se ne oslanjate na željenu veličinu korpi grudnjaka, već na dimenzije koje će vam doktor objasniti.

Potrebno je izvršiti niz ispitivanja kako bi celokupna procedura protekla što uspešnije. Merenja se vrše u klinici i zasnivaju se na veoma preciznim analizama.

Ispitivanja koja prethode zahvatu

Kako bi naši iskusni lekari mogli da zadovolje vaše želje, potrebno je da se podrobno ispitaju i prouče sledeći parametri:

 • opšte zdravstveno stanje;
 • oblik telesne figure, visina i težina;
 • mere grudnog koša (oblik, širina);
 • muskulatura grudnog koša i prirodna pozicioniranost grudi;
 • veličina i oblik dojki;
 • (a)simetričnosti dojki i udaljenost između njih;
 • konzistencija tkiva dojki;
 • bradavice i areole;
 • koža u području grudi.

Svi navedeni aspekti podjednako su važni za kontrolni pregled, kako bi se, pre svega, ustanovila spremnost organizma za operaciju grudi, a zatim i da bi se što egzaktnije prognozirao krajnji rezultat. Merenje grudnog koša, kao i definisanje inherentnog položaja grudi i eventualnih urođenih nepravilnosti, pomažu u utvrđivanju načina na koji će dodavanje implantata uobličiti grudi, kao i u proceni o najpogodnijoj veličini implantata.

Proučavanje stanja zategnutosti i rastegljivosti kože u području grudi i prisustvo strija takođe su važni kako bi se potvrdilo pravilno pokrivanje implantata.

Na osnovu prikupljenih podataka, hirurg može utvrditi mesto gde će locirati rez i  implantat, kao i odrediti tip implantata, odnosno najpogodniji oblik i veličinu.

Tipovi implantata

Postoje dva oblika implantata okrugli i oblik suzne kapi. U zavisnosti od pozicije vaših grudi i grudnog koša, kao i drugih atributa (telesne konstituacije, položaja bradavica, nivoa opuštenost grudi, itd), lekar vas može posavetovati koji bi vam oblik najviše odgovarao.

Okrugli implantati su uglavnom najčešći izbor zbog svoje savršene simetrije i punoće forme. Idealni su za žene koje imaju okrugli oblik grudi, minimalnu ptozu (stepen opuštenosti grudi) i bradavice centralno pozicionirane. Lako se prilagođavaju postojećem obliku, dajući mu na volumenu.

Implantati u obliku suzne kapi, koji se još nazivaju i kapljičasti, odnosno suzasti, kruškasti, anatomski i biodimenzionalni, postaju sve popularniji. Odlikuje ih veća punoća u donjoj polovini implantata, ali i prirodniji izgled. Ovaj oblik odgovara različitim oblicima grudi i pogodan je za grudi sa blagom ptozom i bradavicama koje su niže postavljene.

Mere grudi izražene su u kubnim centimetrima

Najpreciznija mera kada je reč o operaciji uvećanja grudi jeste kubni centimetar. Naime, u zavisnosti od prirodne veličine grudi određuje se idealna veličina implantata u rasponu od 100 do 1000 cc. Posebno važno je da implantati ne budu isuviše veliki za telo, kako se kože ne bi previše rastegla, oštetili mišići, ali i kako bismo izbegli nepotrebne bolove. Zbog svega navedenog je vrlo bitno izabrati željenu veličinu u skladu sa svojom konstitucijom.

Proceduri uvećanja grudi prethodi konačan dogovor hirurga sa pacijentom oko željenog cilja i uslova samog zahvata. Uzimajući u obzir vaše želje o veličini i obliku grudi, hirurg iskazuje svoje mišljenje, odnosno određuje veličinu implantata prema proporcijama i odlikama vašeg telesne građe, grudi, tkiva i kože.

U razgovoru sa doktorom moguće je napraviti kompromis između sopstvenih želja i idealnog izbora za vaše telo jer naše pacijente uvek iskreno savetujemo o najboljim rešenjima personalizovanim prema njihovom fizičkom izgledu. Istinski verujemo u lepotu autentičnosti i zato estetske korekcije prilagođavamo upravo prema ovim normama, nadograđujući prirodnu lepotu tela.

Ukoliko tražite pouzdanog hirurga posvećenog svom zvanju kojem ćete sa poverenjem moći da poveriti ulepšavanje svog tela, dobrodošli ste u ordinaciju „Ribnikar”. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni svojim izborom.

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

  Radno vreme kontakt centra:

  Pon – Sub  10:00 – 18:00