Facelifting

Facelifting

Fejslifting, odnosno zatezanje ili podizanje lica predstavlja hiruršku proceduru koja može doneti neverovatne rezultate. Efekat ove intervencije se ogleda u zategnutoj i blistavoj koži lica, naročito u zoni vilične kosti (jaw line), brisanju dubokih bora oko nosa i usta, kao i u uklanjanju masnih “jastučića” podbratka.

Stresan način života, previše izlaganja suncu, pa čak i gravitacija utiču na to kako će naša koža izgledati i ostavljaju tragove koje je teško sakriti. Kako starimo, koža postepeno gubi elan i kolagen, nije više zategnuta kao u dvadesetim godinama, obrazi postaju sve opušteniji, pojavljuju se nove bore i na kraju dana izgledamo umorniji nego što jesmo. Kada su u pitanju efekti starosti, nažalost ne možemo ih sprečiti, ali možemo se sprijateljiti sa godinama i učiniti sve što je do nas da naša koža bude negovana i zdrava.

Jedan od načina kako možemo brinuti o koži i negovati je upravo fejslifting. U okviru fejsliftinga moguće je dodatno izvršiti i zatezanje čela, obrva, jagodica i kapaka. Pod terminom “zatezanje lica” se ne podrazumeva samo odstranjivanje viška kože već se podrazumeva i zatezanje dubokih struktura mišića lica.

U principu, fejslifting pruža efekat značajno podmlađenog lica, ali pacijent mora da zna da to neće trajati zauvek. Studije pokazuju da pet godina nakon operacije, 21% pacijenata ima indikaciju za ponavljanje tretmana, dok 76% pacijenata i dalje izgleda mlađe nego pre operacije.

Kako izgleda postupak fejsliftinga?

Fejslifting se obavlja u totalnoj, odnosno opštoj anesteziji i sama intervencija traje od 4 do 6 sati. Ovaj hirurški zahvat podrazumeva podizanje kože i zatezanje tkiva i mišića ispod nje. Masti u licu i vratu mogu biti oblikovane ili uklonjene. Ožiljci, odnosno rezovi se nalaze iza ušiju, u zoni kose i uglavnom su neprimetni. Dren kojim se odvodi eventualni višak tečnosti se obično postavlja iza uha i posle par dana se uklanja.

Za najprirodnije i najefektivnije rezultate, a u zavisnosti od tipa lica svakog pacijenta ponaosob, često se preporučuje da se ili u okviru iste intervencije ili naknadno, uključi još neka dodatna procedura – kao npr. zatezanje čela ili kapaka, laserski ili hemijski piling, a u nekim slučajevima i liposukcija i zatezanje vrata.

Pacijent mora da bude obavešten o svemu što ova intervencija uključuje, koja anestezija će se koristiti, kakav oporavak se očekuje, kao i o svim potencijalnim komplikacijama.

Oporavak

Kako zahvat traje svega par sati, pacijent je najčešće u stanju da napusti bolnicu dan posle operacije. Najveći broj pacijenata posle operacije oseća izvesnu nelagodnost. Otoci i modrice se zadržavaju oko nedelju dana.

Oporavak obično traje oko dve, ali može potrajati čak i četiri nedelje. Pacijent mora disciplinovano da prati instrukcije svog lekara, posebno u vezi umivanja i kupanja – s obzirom na to da je veoma važno da zavoji, odnosno rezovi ispod njih ostanu suvi. Saradnja pacijenta je od posebnog značaja, kako za ubrzanje procesa oporavka, tako i za postizanje vrhunskog kvaliteta operacije. Važno je podvući, da pored genetike, veliku ulogu u konačnom rezultatu igra i zdrav način života, izbalansirana ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta, kao i redovno vežbanje – sve to zajedno doprinosi boljem izgledu kože. Dobre navike će svakako uticati i da efekti operacije traju znatno duže.

Komplikacije

Komplikacije posle fejsliftinga su relativno retke i smatra se da je ovo jedna od najbezbednijih intervencija.

Ipak, nažalost svaka hirurška procedura nosi izvesne rizike kao što su: krvarenje, modrice, podlivi, komplikacije prouzrokovane anestezijom, oštećenje nerava koji kontrolišu mišiće lica, infekcija, gubitak kose u zoni oko reza, nekroza kože, asimetrija, zadebljali i prošireni ožiljci.

Preporuka

Da oporavak prođe što mirnije i bezbolnije savetujemo Vam sledeće:

 • Pratite uputstva za negu rane koju dobijete od Vašeg doktora
 • Konsultujte se sa doktorom o tome koje šampone, sapune smete da koristite i kada ih možete korisiti
 • Nosite odeću koja nije potrebna da se povlači preko glave
 • Kraste koje se pojave nakon intervencije nemojte dirati, proći će

 

Izbegavajte:

 • Korišćenje šminke
 • Naporne i energične aktivnosti
 • Direktno izlaganje suncu naredne tri nedelje
 • Alkohol

Napomena

Fejslifting se ne može preporučiti osobama sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, drugim rečima pacijent mora da bude kako u dobrom fizičkom, tako i u dobrom psihičkom stanju. Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom i dijabetesom imaju daleko veći stepen rizika za komplikacije. Pušači imaju veće izglede da imaju problem sa zarastanjem rana.

Pacijenti koji planiraju fejslifting bi trebalo da u potpunosti prestanu sa pušenjem. Pacijent bi trebalo, takođe da ukine konzumiranje aspirina ili nekog drugog “razređivača” krvi najmanje nedelju dana pre operacije. Pored svega navedenog veoma je važno da pacijent ima realna očekivanja i da bude svestan da fejslifting neće zaustaviti proces starenja.

Pre zakazivanja operacije svakako mora da se povede računa o sledećim faktorima rizika:

  1. Da li je pacijent na nekoj terapiji i koje lekove koristi?
  2. Da li je pušač?
  3. Da li je alergičan?
  4. Kakvo je stanje i tonus kože?
  5. Kakva je sklonost ka ožiljcima
  6. Da li pacijent konzumira narkotike?

TREBA VAM JOŠ DETALJA?

Zakažite konsultaciju

  Radno vreme kontakt centra:

  Pon – Sub  10:00 – 18:00